torsdag 28 september 2017

Gregor från ovanjord

De senaste veckorna har jag läst en serie av Suzanne Collind, alltså författaren till Hungerspelen som jag älskar. I princip har hennes tanke varit att skriva en fantasyserie för barn. Och visst är de lättlästa, huvudpersonen är en tolvårig pojke och så vidare men de är otroligt bra och vissa saker i dem är nog ganska råa att läsa som barn skulle jag säga. Och de är faktiskt så bra att i alla recensioner jag läst står det att vuxna även gillat serien.

Serien består av fem böcker, "Gregor från ovanjord", "Gregor: Dödens labyrint", "Gregor: Blodets förbannelse", "Gregor: De hemliga tecknen" och "Gregor: Krigarens död". Huvudpersonen är då den tolv år gamla pojken Gregor som bor i New York. I första boken har hans pappa varit försvunnen i över två år och det har varit en väldigt tragedi för familjen. En dag då han är nere i husets tvättrum tillsammans med sin lillasyster Boots faller de ner genom en ventilationslucka och hamnar således i Underjord. Stället där böckerna utspelar sig, ett land som ligger långt under markytan under New York. Där lever människor och andra varelser. 


Det visar sig att Gregor kommer att ha en betydande roll som "krigaren" i Underjord och han finns nämnd i flera olika profetior som skrivits då staden Regalia grundades. Sammanlagt handlar det om fem profetior och därmed finns det alltså fem böcker. Men för att inte avslöja för mycket tänker jag inte berätta vad profetiorna handlar om. Men Gregor hjälper bland annat Underjord från krig och sjukdom.


Jag gillar böckerna mycket, de var lätta att läsa då de är skrivna för barn men ändå är det nog helt ordentlig läsning, även om det går ganska snabbt. Och som sagt finns det ganska brutala och hemska händelser som jag upplevde att kanske inte helt lämpade sig för speciellt små barn. Och jag tycker nog att gillar man fantasy men kanske inte är den ivrigaste eller snabbaste läsaren är det här en serie jag skulle rekommendera. Och en annan sak jag tyckte var positivt att böckerna inte blev sämre ju längre fram i serien man kom, som det oftast är. Enligt mig var det kanske andra eller tredje boken jag gillade minst. Men jag ville ändå läsa igenom hela serien för att få ett slut på storyn och förstå allting, det hänger ihop så mycket.


En lättläst fantasyserie med en bra berättelse och mycket detaljer och händelser.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar