tisdag 17 oktober 2017

Divergent (bok + film)

För ungefär en månad sedan läste jag boken "Divergent" av Veronica Roth eftersom jag hade hört så mycket bra om boken. Och jag hade egentligen tänkt vänta med att skriva läslust inlägget om boken tills att jag hade läst de två andra böckerna i trilogin. Men för en och en halv vecka sedan såg vi filmen som är baserad på boken tillsammans med Jonathan och då fick jag idén om att i stället skriva om boken och sedan även lite jämföra med filmen. Så att inte alla läslust inlägg blir likadana.

Berättelsen utspelar sig i ett samhälle i framtiden där människor har delats in i fem olika falanger för att bevara freden. Det är De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda och de lever då alla enligt sina egna värderingar som falangen säger. Huvudpersonen Beatrice tillhör De osjälviska men då hon gör ett test som 16-åring (som alla 16-åringar gör för att ta reda på vilken falang hon lämpar sig för) får hon reda på att hon egentligen inte tillhör någon falang utan är någonting som kallas divergent. Personer som är det är fruktade i samhället och och har speciella krafter, så för att överleva måste hon hålla det hemligt. Hon känner dessutom att hon inte vill fortsätta leva bland De osjälviska och väljer att byta falang till De tappra. Och snart börjar oroligheter i samhället uppstå.

Boken är enligt mig helt otroligt bra och jag vill bara läsa de två andra delarna i serien. Det här är verkligen fantasy på bästa nivå. Den är bra skriven, samhället fungerar, man känner med karaktärerna och storyn är suverän. Jag gillade även filmen väldigt mycket, ganska långt bygger den på samma saker som boken, det är inte några stora skillnader som man stör sig på då man läst boken. Självklart är vissa saker borttagna men det är ju helt förståeligt. Men jag tror att även om man bara skulle se filmen skulle man förstå det allra mesta som händer bra och syftet med allt. Dock märkte jag en grej då jag såg filmen med Jonathan som alltså inte har läst boken och en händelse hade han tolkat syftet till alldeles annorlunda mot vad det var i boken. Men jag minns inte själv från filmen om det verkligen var så i filmen eller om han bara hade missuppfattat det.

Men det här är definitivt en bok som jag vill rekommendera de allra flesta. Läs den här boken, se sedan filmen och njut. För det är riktigt bra kvalitet på båda. Speciellt fantasyälskare tror jag att kommer att stormiga Divergent. Kan ju inte tala om de andra två böckerna ännu men i alla fall första är enligt mig väldigt bra.


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar